Datele colectate de dispozitivele smart, la dispoziția ta
Recent am votat Legea Europeană a Datelor pe care o coordonez ca raportor Renew, care stabilește regulile privind folosirea datelor pe care le generăm prin utilizarea tuturor dispozitivelor din așa numitul Internet al Obiectelor (Internet-of-Things).
Toate dispozitivele conectate la internet colectează date. Utilizarea acestor date industriale se estimează să ajungă la 175 zetabiți (175 000 000 000 000 GB) până în 2025, iar printr-o reglementare bună, putem aduce până în 2028 o valoare adăugată estimată la peste 270 miliarde de euro la bugetul Uniunii Europene.
Coordonez acest raport din partea grupului Renew Europe și trebuie să vă mărturisesc că este rezultatul a peste 150 de întâlniri cu producătorii de dispozitive inteligente, începând de la producători de ceasuri smart și telefoane mobile, la automobile și motoare de avioane, inclusiv producători din România (Dacia).
De ce e importantă Legea Datelor pentru fiecare dintre noi?
aduce prețuri mai mici pentru serviciile de întreținere și reparare a dispozitivelor smart, televizoare, automobile;
vom avea acces la datele pe care le colectează producătorii dispozitivelor noastre smart, aceștia având obligația să ni le pună la dispoziție;
vom putea să alegem cu cine să partajăm aceste date și le vom putea vinde pe cele cu caracter comercial (nepersonale).
În Parlament am reușit să oferim și mai mult acces la date utilizatorilor și totodată să protejăm interesele companiilor europene producătoare de dispozitive smart, așa încât partajarea de date să nu afecteze capacitatea lor de inovare și secretul lor comercial.
Până a ajunge la textul final, dosarul va fi supus unui al doilea vot în plenul Parlamentul European în luna martie, după care va urma un proces de negociere cu Consiliul UE.